Otroške korake, ki so peš prihajali in odhajali iz vrtca, so beležile štampiljke na vhodu vrtca in v garderobi v šoli. Prehojeno pot dopoldan so vzgojiteljice beležile pred igralnicami, teden pa so obeležile takole:

V skupini SLONČKI smo kljub temu, da smo najmlajši uspeli prehoditi kar nekaj kilometrov. Ponedeljek smo izkoristili za cel krog mimo Mevkuža in nazaj do vrtca. Brez malice s piškotom in čajem ni šlo. Videli smo tudi ovce. Seveda smo kombinirali hojo z vožnjo z vozičkom. V sredo pa smo se vsi potrudili in odšli do kozolca proti Obočnici. Neraven teren nam je malce nagajal, a smo se potrudili, da nam je uspelo.

ŽABICE smo v tednu mobilnosti prehodile kar nekaj poti v okolici vrtca. Kilometre nam je pomagala šteti žaba pred igralnico. Opazovali smo promet, prevozna sredstva pa smo spoznavali tudi v igralnici,

preko slik. V petek smo si ogledali gasilce, policiste, redarje in reševalce. Otroci so opazovali velike tovornjake, lučke in kar obstali, ko je reševalec prižgal sireno.

METULJČKI smo v tednu mobilnosti spoznavali vozila in se navajali na hojo z vrvico. Igrali smo se z avtomobili in izdelali ter pobarvali velik avto, ki krasi naš pano v igralnici. Preko pesmi smo spoznali dele avtomobila. Z vrvico smo hodili na sprehode po bližji okolici. V petek smo obiskali gasilce ter si pred Osnovno šolo ogledali rešilni avto in redarje.

V tednu mobilnosti smo v SOVICAH veliko časa namenili gibanju na svežem zraku. Vse dni smo si ogledovali slike vozil (kolo, avto, avtobus, traktor, gasilec, rešilec, policist). Prebrali smo kartonko z naslovom Gasilec in se prelevili v gasilce, ki so gasili požar. V petek smo si skupaj ogledali vozila policistov, gasilcev in reševalno vozilo.

V skupini ZVEZDICE smo v tednu mobilnosti en dan obiskali Škratovo hišico, drugi dan smo odšli na Obočnico, kjer smo z vrha hriba opazovali buče. Na poti na Višelnico smo opazovali vinsko trto in okušali grozdje.

 

V tednu mobilnosti smo se v skupini SONČKI pogovarjali o tem, da čim več hodimo peš v vrtec in iz vrtca. V igralnici smo se igrali s prevoznimi sredstvi in se pogovarjali o varnosti v prometu. Vsak dan smo šli na sprehod v okolico: Dolgo brdo, Višelnica, Mevkuž, Obočnica, proti Škratovi hišici in Spodnjim Gorjam, Poljšica in to vpisovali v razpredelnico. Na sprehodu smo ves čas pazili na varnost. Otroci so s starši lahko na plakat v garderobi z žigi označevali dneve, ko so prišli v vrtec peš. Zadnji dan smo si ogledali predstavitev reševalnega vozila in dela reševalcev, prav tako tudi delo in vozilo gasilcev.

Teden mobilnosti v skupini MRAVLJICE je potekal tako, da smo se vsak dan odpravili na daljši sprehod

skozi Gorje. Otroci so naju pred OŠ vsakič opozorili, naj vklopiva ali izklopiva števec korakov in kilometrov. Vsak dan sproti smo relacijo in prehojeno število kilometrov zabeležili na posebno tabelo v garderobi.

Na mizo v vrtčevski garderobi v OŠ Gorje smo pripravile velik list z veselim čevljem, ki je vabil, da se vsi, ki so prišli ali odšli v vrtec ali iz njega peš, žigosali v poseben prostor. Kar nekaj staršev in otrok je to naredilo. Ugotovili pa smo, da je moral peš priti tudi majhen in nagajiv škratek, ki nam je ožigosal cel list in se pri tem močno zabaval.

Pomembno je, da nam je bila hoja vsem v zabavo.

Dostopnost