Gibanje je osnovna aktivnost, ki naj bi jo človek negoval vse življenje. Prve gibalne vzorce si ustvarimo v zgodnji otroški dobi. V vrtcu otroke poleg naravnih oblik gibanja spodbujamo tudi k sestavljenim in bolj zahtevnim športnim dejavnostim. Zato ni naključje, da nas je v novo leto pospremila malce nenavadna tema: Foksijev novoletni vrtiljak. Foksi je slovenska maskota, ki bo od 9. februarja 2018 bodrila naše olimpijce na Zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu , Južni Koreji. Ker vreme ni bilo preveč primerno za tekmovanje na snegu, smo se zbrali kar v šolski telovadnici. Ravnateljica Mojca Brejc je pozdravila starše, otroke in strokovne delavke vrtca. Na olimpijadi ne sme manjkati olimpijski ogenj, ki predstavlja športnega duha. Foksi pravi, da je to moč, ki jo čutimo v srcu, da lahko vztrajno treniramo, da smo pošteni do sotekmovalcev, da športno navijamo, ko gre našim tekmovalcem dobro ali slabo, da je pomembno sodelovati in ne zmagati in, da se veselimo gibanja. Na olimpijadi so sodelovali otroci iz vseh skupin: Pikapolonice, Veverice, Medvedki, Mucki, Čebelice, Miške in Piščančki. Olimpijsko zastavo, ki je povezovala skupine, so naslikali otroci iz skupine Pikapolonice. Izobešena je bila zraven evropske, slovenske in občinske zastave.

Iskrico olimpijskega ognja  je zanetila ravnateljica, do hribčka za telovadnico pa jo je odnesel olimpijec Tomaž Žemva. Ob zvokih olimpijske himne smo skozi okna telovadnice v temi opazili gorečo baklo in nato smo se razveselili, ko je Tomaž prižgal olimpijske plamenice. S tem dejanjem je ravnateljica lahko odprla olimpijske igre.

Otroci so tekmovali v šestih disciplinah: v skokih (skok v globino), sankanju (spust po klopi z ribstola), teku na smučeh (drseč korak na kartonastih smučeh), hokeju (vodenje paka do gola, mlajši – vožnja na stolih), hitrostnem drsanju (drseč korak na krpicah, mlajši – vožnja na drseči rjuhi). Poleg teh osnovnih, smo uvedli popolnoma novo olimpijsko disciplino, igro Križ – kraž, kjer so se imeli tekmovalci nalogo brez dotika splaziti skozi križ-kraž mrežo.

Vsaka skupina je imela na palici svoj znak, ki ga je prenašala od postaje do postaje. Zvok piščalke je bil znak za menjavo skupin. Otroci in starši so odkorakali do naslednje postaje in prisluhnili navodilom.

Vsak otrok se je v olimpijskem duhu po svojih zmožnostih potrudil sodelovati. V telovadnici je bilo čutiti razigrano vzdušje in slišati zavzeto navijanje. Prav vsi otroci so se  pri nastopu potrudili in za vse so veljala enaka pravila. Zato so bili na koncu tudi vsi zmagovalci in si prislužili medaljo lisjačka Foksija. Ko so bile medalje razdeljene, se je zaslišala slovenska himna, ki je naznanila konec  olimpijade. Vsi smo obnemeli in ji prisluhnili. Ko je zvok himne utihnil, so bili vsi prisotni povabljeni na olimpijski čaj.

Ob takšnih prireditvah v vrtcu, smo k sodelovanju povabljeni vsi zaposleni. Tokrat sta poleg strokovnih delavk, ravnateljice in njene pomočnice, sodelovala še kuharica Nataša, ki je pripravila olimpijski čaj in hišnik Boštjan, ki je poskrbel za ozvočenje in glasbeno spremljavo.

Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje slovenskemu biatloncu Tomažu Žemvi iz Gorij. Kot 19-letnik je namreč nastopil naZimskih olimpijskih igrah 1998 na Japonskem v Naganu, tekel je na 10 in 20 km in je vnuk Lovra Žemve, ki je v smučarskih tekih na olimpijadi zastopal takratno Kraljevino Jugoslavijo.

      prižig olimpijskega ognja

Tomaž Žemva

 

Olimpijski ogenj

 

skoki

 

sankanje

Nova disciplina: KRIŽ – KRAŽ

hokej

 

tek na smučeh

 

Foksijeve medalje

drsanje za najmlajše

hokej za najmlajše

 

Dostopnost