rtec Gorje je v letošnjem šolskem letu vključen tudi v projekt Zdravje v vrtcu. Aktivno v njem sodelujeta skupini Mucki z vzgojiteljicami Mojco Koretič, Alenko Sodja in Tino Mulej ter skupina Veverice, z vzgojiteljicama Klavdijo Iveljić in Barbaro Peterman.V skupini Veverice smo si ogledali film Ostal bom zdrav in Čiste roke za zdrave otroke, preko katerega smo se s pomočjo zgodbice, naučili pravilnega umivanja rok. Zgodbico sva delili tudi staršem preko oglasne deske.Oba filma sta bila spodbuda k nadaljnjim dejavnostim. Tako smo izdelali prehransko piramido ter razvrščali sadje in zelenjavo po barvi. Posamezne vsebine sem skušala predstaviti čim bolj celostno, zato sem cilje povezovala iz več področij hkrati, predvsem zaradi načela, da je vse znanje povezano. Želeli sva, da so otroci čim bolj aktivni. Naštela bom nekaj najbolj zanimivih dejavnosti: Zelo radi imajo gibalno igrico Katero sadje bo zmagalo. Igra je namenjena 5 igralcem. Za igro potrebujemo kocko, ki vsebuje 4 sadja in 2 različni gibalni dejavnosti. Otrok, ki ima na začetku sliko posameznega sadja skoči za eno polje naprej, vsakič, ko tisti, ki meče kocko, vrže to sadje. Če vrže polje, na katerem je narisana gibalna dejavnost,  jo izvedejo vsi sodelujoči otroci. Zmaga tisti, ki prvi pride do cilja (ki ga predhodno označimo). Uganke nekoliko drugače: Z zaprtimi očmi so okušali posamezno sadje in ga skušali uganiti. Delo z mikroskopom: Kratka predstavitev mikroskopa: ogled njegovih delov na interaktivni tabli, ogled različnih mikroskopov. Ogled našega mikroskopa. Ogled uši, klopa in kostnega tkiva. Risanje s svinčnikom.

Izdelava pljuč: Razstava v knjižnici.

Naravoslovni poskusi: Poskus o bacilih z bombonom, ki ga otroci dajo v moko, ki so bacili in kaj se dogaja z bacili naprej, dokler ne umijemo rok. Nazorni poskus s kihanjem in širjenje bacilov – vode naokoli. Poskus o bacilih 2: otroci dajo roko v obarvano vodo in delajo odtise na liste in ugotavljajo, kako se bacili širijo in ali so tudi na rokah. Poskus s poprom, ki predstavlja bacile in kaj se zgodi z bacili, ko namočimo prst z milom/detergentom.

Z zavedanjem pomembnosti sodelovanja vrtca s starši, smo o dejavnostih obveščali tudi njih preko oglasne deske oz. e-asistenta. Še enkrat pa se najlepše zahvaljujemo Necini mamici za obisk, saj nam je predstavila pravilno umivanje zob ter podarila igračo s plastelinom, maketo zobovja in s svedrom, s katerim so otroci odstranjevali črvičke.

Ob svetovnem dnevu gibanja, smo odšli do škratkove hišice in se ponovno pogovorili o pomembnosti gibanja. Do škratkove hišice smo tudi tekli in se naučili delati vojaške poskoke. Proti koncu šolskega leta pa nas je obiskala še medicinska sestra, ki nam je povedala, kakšna je njena uniforma, katere pripomočke uporablja pri svojem delu. Najbolj zabavno je bilo, ko so otroci dobili povoje ali pa jim je sestra pokazala, kako vzame vzorec krvi za laboratorij.

V skupini Mucki so si ogledali naslednje tri lutkovne filme: Čiste roke za zdrave otroke, Ostal bom zdrav in Dobili bomo dojenčka. Po ogledu filma, so se s pomočjo pravljice učili pravilnega umivanja rok. Uživali so v prebiranju zanimivih in prisrčnih slikanic: Umivanje je pustolovščina (M. Monari), Pozor! Nosne mucke napadajo! (M. Podgoršek), Ačiiiha! Bonton za vse živali (M. Kelly) in Zakaj si umivam roke? (A. Royston). Vsebino so s pomočjo slikanic tudi obnovili, se pogovarjali, zakaj je pomembno umivanje rok, čemu je pomembna osebna higiena, poleg tega pa so še risali nosne mucke in bacile. Pogovarjali so se o zdravi prehrani, sadju, zelenjavi, pitju vode. Sadje in zelenjavo so razvrščali tudi na plakat. V kotičku pa so imeli na voljo igrače o domu in o zdravniku. S plastelinom so ustvarjali različno sadje in zelenjavo. Pomagali pa so tudi pri pripravi sadne kupe. Pogovarjali so se o dojenčkih, s pomočjo odprtih vprašanj, ki so jih spodbujala k razmišljanju: o tem kakšni so dojenčki, kako je treba skrbeti zanje, kako jih negujemo, hranimo. Veliko sta povedala fantka, ki imata doma dojenčka. Otrokom sta strokovni delavki pripravili banjice z vodo in milom in otroci so kopali dojenčke, jih obrisali, oblekli, nahranili  in jih dali spat v voziček. Otroci so izjemno uživali.

vzgojiteljica Klavdija Iveljić

 

 

Dostopnost